Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

    Από τη Μάυρα Στράτου Γ2           


                                                                      Η ΠΟΥΛΙΑ

            Ο Ωρίων, ήταν γιος της Γης, ξακουστός για την ομορφιά του και μεγάλος κυνηγός που γυρνούσε τα βουνά με το χάλκινο ρόπαλό του και σκότωνε αγρίμια.

            Μια φορά στα βουνά της Βοιωτίας είδε την Πλειόνη με τις 7 κόρες της που όλες ήταν τόσο όμορφες όσο και η μητέρα τους.
            Ο Ωρίων ερωτεύτηκε παράφορα την  Πλειόνη και θέλησε να την κάνει δικιά του με τη βία. Η Πλειόνη και οι κόρες της το έβαλαν στα πόδια και αυτος  τις κυνηγούσε για πέντε χρόνια.
            Οι Θεοί τις λυπήθηκαν και τις έκαναν αστέρια. Τις γνωστές  Πλειάδες  (Πούλια).                                          
                                  

                                                     ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ
                Η ζήλια της Ήρας μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα.  Εκείνη άρχισε να περιπλανιέται στα δάση μέχρι που συνάντησε το γιό της, τον Αρκάδα. Θέλησε να τον αγκαλιάσει αλλά εκείνος  δεν αναγνώρισε τη μητέρα του, φοβήθηκε και σήκωσε το όπλο του για να τη σκοτώσει.
            Ο Δίας, όμως, τους λυπήθηκε και για να εμποδίσει το έγκλημα, τους ανύψωσε στον ουρανό, όπου έγινε η Καλλιστώ η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας, η Μικρή Άρκτος. 
            Αυτή η τιμή που τους έγινε εξαγρίωσε περισσότερο την Ήρα, η οποία παρότρυνε τον Ωκεανό και τη Θέτιδα να απαγορέψουν στους δυο αστερισμούς να πλησιάζουν τα υγρά βασίλειά τους. Εξαιτίας της απαγόρευσης αυτής οι Άρκτοι περιστρέφονται συνεχώς γύρω απο τον ουράνιο πόλο χωρίς ποτέ να δύουν κάτω απο τον ορίζοντα.
 
                                         
                                                               Η ΛΥΡΑ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ
      
            Ο αστερισμός της Λύρας σχηματίστηκε απο το Δία για να μείνει αθάνατη η μνήμη αυτού του μουσικού οργάνου που κατασκεύασε ο Ερμής απο όστρακο χελώνας και δώρισε στον αδελφό του Απόλλωνα, ο οποίος τη χάρισε στο γιό του Ορφέα. Τη Λύρα αυτή χρησιμοποίησε ο Ορφέας κατά την Αργοναυτική εκστρατεία προκειμένου να κοιμίσει το Δράκο και να βοηθήσει τον Ιάσονα να  πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Επίσης, ο Ορφέας κατάφερε να δαμάσει τον Κέρβερο που φύλαγε την πύλη του Κάτω Κόσμου.

                                                              

                                                           ΛΕΟΝΤΑΣ

            Ο Λέοντας δεν ειναι άλλος απο το λιοντάρι της Νεμέας. Το λιοντάρι αυτο το έθρεψε η Ήρα και το άφησε ελεύθερο στα δάση της Νεμέας στην Πελοπόννησο. Εκεί προξενούσε μεγάλες καταστροφές και είχε ερημώσει η περιοχή εξαιτίας του.
            Ο Ευρυσθέας και Βασιλιάς των Μυκηνών ζήτησε απο τον Ηρακλή να πιάσει το λιοντάρι. Η μονομαχία ήταν σκληρή αλλά τελικά κατάφερε να το πιάσει με τα ίδια του τα χέρια και να το πνίξει. Ο Ηρακλής πήρε το πανίσχυρο δέρμα του λονταριού, τη λεοντή, και τη φορούσε ως χιτώνα.
            Οι Θεοί θέλοντας να τιμήσουν τον Ηρακλή και να θυμίζουν αιώνια στους ανθρώπους την ευγνωμοσύνη που οφείλουν στον ημίθεο, αποφάσισαν να τοποθετήσουν το λέοντα στον ουρανό ως αστερισμό.

 
                                                                  
      ΑΕΤΟΣ

             Το όνομα Αετός του αστερισμού οφείλεται στον αετό του Δία. Οι Αρχαίοι Ελληνες φαντάζονταν οτι έβλεπαν έναν αετό να πετά και να μεταφέρει με τα νύχια του τον Γανυμήδη στο Δία προκειμένου να τον υπηρετήσει ως οινοχόος.
            Απο την άλλη, ένας ιστορικός της αρχαιότητας, ο Αθήναιος, γράφει οτι ο Δίας μεγάλωσε με θεϊκή διατροφή, με νέκταρ και αμβροσία. Αμβροσία του έφερναν τα περιστέρια απο τις όχθες του Ωκεανού και νέκταρ ένας αετός. Και τα δυο πουλιά αργότερα τα αντάμειψε ο Δίας κάνοντας τον Αετό σύμβολό του και τα περιστέρια ειναι μέχρι και σήμερα τα πιο αγαπητά πουλιά των ανθρώπων, τα θεωρούν σύμβολο ειρήνης. 

                                                    
                             ΚΑΣΣΙΟΠΗ-ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ-ΠΕΡΣΕΑΣ
            Σύμφωνα με την παράδοση η Κασσιόπη ήταν σύζυγος του Κηφέα και μητέρα της Ανδρομέδας. Επειδή η Κασσιόπη καυχήθηκε οτι ήταν ομορφότερη απο την Ήρα και απο τις Νηρηίδες, προκάλεσε την οργή της Ήρας και των Νηρηίδων, που ζήτησαν απο το θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα, να την τιμωρήσει. Τότε ο Ποσειδώνας έστειλε ένα κήτος, ένα φοβερό θαλάσσιο τέρας, που κατέστρεφε τα παράλια της χώρας της Κασσιόπης (Αιθιοπία και Αφρική).
            Για να εξευμενισθεί ο Ποσειδώνας, το βασιλικό ζεύγος υποχρεώθηκε να δώσει την Ανδρομέδα να τη φάει το τέρας. Τότε εμφανίσθηκε ο Περσέας και τη γλίτωσε. Μετά το θάνατό της, η Κασσιόπη μεταμορφώθηκε σε αστερισμό, όπως και οι υπόλοιποι ήρωες του μύθου. 
                                

                                                          ΚΥΚΝΟΣ
            Σε κύκνο μεταμορφώθηκε μάλλον ο Δίας για να ζευγαρώσει με τη Λήδα και να γεννηθούν οι δίδυμοι, Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης καθώς και η Ωραία Ελένη που ήταν η αφορμή του Τρωικού Πολέμου.
            Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο κύκνος ήταν το πουλί της Αφροδίτης, γνωστός ως Μύρτιλος, απο τη μυρτιά, το ιερό φυτό της θεάς.
            Κατά άλλους ο κύκνος ήταν ο Ορφέας, που τοποθετήθηκε μετά το θάνατό του στον ουρανό δίπλα στην αγαπημένη του Λύρα.

 

                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου