Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Το χριστουγεννιάτικο ψωμί – ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ


                Το φτιάχνουν οι γυναίκες με πολύ μεγάλη  φροντίδα και υπομονή. Στο ζύμωμα χρησιμοποιούν ακριβά υλικά , ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, λέγοντας: “O Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει.”

Πλάθουν το ζυμάρι και παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα. Με την υπόλοιπη σχεδιάζουν σταυρό με λουρίδες απ’ τη κουλούρα.  Στη μέση βάζουν ένα άσπαστο καρύδι . Στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς και πουλάκια.

               Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. To κόβει ο νοικοκύρης την μέρα των Χριστουγέννων, αφού χαράξει έναν σταυρό και το μοιράζει σε όλη την οικογένειά του.

                Το έθιμο αυτό το διατηρούν σε λίγα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη.


 

   Το Χριστόξυλο    -   ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

                Τις παραμονές των εορτών ο νοικοκύρης φέρνει από τα χωράφια το πιο γερό, όμορφο και χοντρό ξύλο από πεύκο ή ελιά και το πηγαίνει σπίτι του.

                Αυτό ονομάζεται Χριστόξυλο και είναι το ξύλο που θα καίει για όλο το δωδεκαήμερο των εορτών στο τζάκι του σπιτιού.

Σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά του σπιτιού πριν φέρει το Χριστόξυλο, καθαρίζει το σπίτι και ιδιαίτερα το τζάκι για να μην υπάρχει παλιά στάχτη. Έτσι το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων , όταν όλη η οικογένεια θα είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι , ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την καινούρια φωτιά και βάζει το Χριστόξυλο.

Λένε ότι καθώς καίγεται το Χριστόξυλο , ζεσταίνεται ο Χριστός στην Βηθλεέμ. Σε κάθε σπίτι οι νοικοκύρηδες προσπαθούν το Χριστόξυλο να καίει μέχρι των Φώτων.

 
                                     Ελευθερία Μπόμπολα Γ2


 

                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου